CROISSANT

Si estàs subscrit a aquest bloc,  ja saps que aquest bloc és una bitàcola de les meves receptes, i una mica del meu jo. He començat Novembre, i ja és la segona recepta, no m'ho crec!

Deu ser per que he començat també amb vacances. I per això avui surt publicada aquesta recepta, he tingut tot el temps del món per a prepara-la i penjar recepta. Sempre hauria de ser així!

La veritat, és que avui hi ha el repte de @los.lunes.se.amasa d'instagram i ens demanen que fem croissants, m'han posat amb safata per a fer-los. La tenia pendent des que vaig acabar d'estudiar (a la HOFMANN, eh!!) i després vaig fer un altre curs amb una altra escola (física i on-line) que el seu nom no diré per no fer-li cap mena de propaganda, però pas recomanable.  

I m'he posat a fer croissants pel repte, he de dir, que no és que siguin difícils de fer, són entretinguts. A casa no solem tenir tots els mitjans que tenen a les pastisseries/forns per a fer-los. També he de dir que els meus són molts millors que algunes pastisseries/forns i els meus ingredients no són els millors. Si vols fer croissants, pots fer-los a casa, i el resultat si els féssim  cada dia seria de 10.

Els meus han desaparegut, i he de dir que amb el que no estic contenta ha estat amb la foto, però ja la repetirem algun dia.


CROISSANTS

Recepta per a 12/15 croissants depèn una mica de mida.

500 g farina força

10 g sal

10 g de llet en pols 

25 g de llevat de forner

250 aigua

50 g sucre

100 g de mantega


300 g mantega per a fer els plecs

Aquesta és una recepta adaptada de varies receptes, podria posar la que tinc de la Hofmann però no tinc el permís. He de dir que hi ha moltes més coses a part  de disposar de la recepta per a que surti com cal. I com tot amb pràctica, cada cop surten millor.

Necessitem un robot de cuina per a fer-los, que tots els ingredients estiguin freds de la nevera i una mica temps i paciència.

El primer dia (a no ser que tinguis abatedor i les 12 hores de repòs te les estalvies), posem dins el got de la KA (Kitchen Aid en el meu cas) tots els ingredients menys l'aigua i la mantega dels plecs. L'aigua l'anirem afegint en tres parts. Amb l'accessori del ganxo, ho amassarem, ha de quedar una massa elàstica, i suficientment treballada per a que s'hagi desenvolupat el gluten. Ha de quedar lluenta i que tots els ingredients estiguin freds, és per que ha d'arribar a  una temperatura com a màxim de 26-27 graus. si veiem que ens estem apropant a aquesta temperatura. Ens aturem, repòs i comencem.

Un cop amassada. Deixem reposar tapada a la nevera 30 minuts.

Posem una mica de farina al marbre i treballem la massa. Veurem quina elasticitat te, i si cal que reposi més o menys. Estirem amb corró i farem els primers plecs. Quan estirem, la massa s'encongeix, insistim, i treballem. Al final, tapem amb paper film, i deixem a la nevera fins l'endemà.

Mentre agafem la mantega, els 300 g, i entre un full de paper de forn o un full de guitarra, en fem un quadrat. Deixem reposar tota la nit a la nevera.

 Segon dia, mitja hora abans de començar traiem de la nevera la mantega. 

I comencem!

Posem farina sobre el marbre de la cuina. Agafem la massa i amb un corró treballem, hem d'aconseguir una massa rectangular, llarga. 

Quan la tinguem, a la meitat posem la mantega, que no estarà rígida de la nevera. Cobrim amb la massa i passem el corró per sobre.

Anem treballant, estirant, sempre fent rectangles i pleguem. Repòs de 45 minuts a la nevera.

Aquest procediment el farem 3 cops.

El que volem és fer els fulls, per que surtin els forats del croissant.

Al final fem un rectangle, la base de cada croissant serà d'uns 7 o 8 cm, i de llarg 12 o 15 cm que després estirarem i potser és una mica més llarg.

Enfarinem i donem forma als croissants.

Deixem fermentar 1h i  30 min mínim, els col·loquem ja a les safates d'anar al forn, en dues safates, separats els uns dels altres i els enfornarem per separat.

Passat el temps, pintem amb rovell d'ou, un pols de sal i una mica de llet o crema de llet.

Els tindrem uns 18 minuts a 180 graus.



L'objectiu era que el sucre es veiés, quedés aturat, velocitat, profunditat, ... amb els consells de la Manu, ho aconseguiré, us poso les fotos presentables per instagram! I si el low key és estar fora de la meva zona de confort, i potser els croissants també, però si, surten, surten bons i la foto mira, es deix veure.

No et sembla?

Aprofita per a fer-los, pregunta si necessites i aquí t'afegeixo uns TIPS

TIP 1: vigila la temperatura del forn, jo només us diré quin tinc dos termòmetres dins, en dues zones, i si vull que quedi més torrat ja sé a quin costat 'he de posar i si no vull que els torri, no hi he de posar res.

TIP 2: la farina no cal que sigui de força (meitat i meitat) si la posem tota de força hi posem més llevat, sinó menys amb (20 gr n'hi ha prou)

TIP 3: atenció quan posem els ingredients dins el got, farina tamisada SEMPRE, sal a un costat, sucre a un altre i llevat a un altre. Si ho prefereixes, el llevat el desfàs amb una mica d'aigua (dels 250 ml) i l'afegeixes passats els tres minuts d'amassat.

TIP 4: Aigua o llet o meitat o meitat al teu gust.

TIP 5 : he vist receptes de croissants amb ou, jo no les he provat, ja em dieu.

TIP 6: podem comprar pasta de full feta, però el resultat no és el mateix. 

TIP 7: saps què vol dir la força de la farina? saps què és la proteïna de la farina? pregunta si no saps, o calla per sempre!!!

TIP 8: Un bon llibre per a fer croissants (i altres masses) és "BRIOIXERIA" d'en XAVIER BARRIGA (Ed.Grijalbo)


Preparats per a sentir una oloreta de croissant dins a casa que enamora???


Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada