Tortell de Reis

El que és típic és que si et toca la fava del tortell de Reis, l'altre any et toca portar-lo a tu. En el meu cas, tant si em toca la fava com si no, em toca fer-lo a mi. Cap problema!
Arriben dates de Reis i començo a veure tutorials i receptes de Reis per tot arreu... és divertit veure'ls i llegir-les i de tot el que arreplegues, jo acabo fent la meva. 
El que em fa més pal d'aquesta recepta són els temps de llevat. Però crec que enguany ho he aconseguit, i faig aquest post per que l'any que bé hem surti ben preciós i ben bo, com sempre!

Enguany n'he fet de dos tipus, començo per aquest primer que és molt fàcil i no du gens de feina, en una tarda estava llest. La recepta és de l'Ana Casanova de www.lovefood.es per una col·laboració que van fer per RAIMAT amb receptes per aquestes dades de Nadals. Les fotos molt maques i el resultat molt bo.

Necessitem:

Per al farcit:
200ml de nata per muntar
200ml de Cava
4 cullerades de sucre glaç
4 làmines de gelatina

Per a fer el brioix: (en van sortir 6)

225 gr de farina de força
100 gr de llet
50 gr de sucre
10 gr de sal
4 gr de llevat de forner sec
1 ou petit
10 gr de rom (jo no el vaig posar)
10 gr d'aigua de flor de taronger ("azahar")
50 gr de mantega 
Fruita confitada 
Rovell d'ou per a pintar-los

Començarem amb el farcit per què necessita repòs de nevera. 
Posem la gelatina amb aigua freda per que s'hidrati, La colem i la posem en un bol apte pel microones i l'escalfem una mica. L'incorporem al cava. Muntem la nata amb el sucre i un cop muntada afegim de mica en mica el cava. Ho posem dins una mànega pastissera i a la nevera, mínim 1 hora.

Per a fer els brioixos:

Desfem el llevat amb una mica de llet. En el robot de cuina, amb l'accessori de ganxo i posem tots els ingredients excepte la mantega i ho amassem. Quan ja està amassada afegim la mantega tallada a bocins petits. I tornem amassar fins que estigui tota integrada. Tapem amb un drap i deixem repossar la massa 1 hora. Passada l'hora l'agafem i fem boles de uns 30 gr cada una i les deixem reposar una hora i mitja més.Els pintem amb rovell d'ou i els pintem. Posem la fuita confitada al damunt. Els enfornem a 200 graus uns 15 minuts.

Deixem refredar sobre una reixa, els obrim i farcim. Queden perfectes!

Amb la nata que va sobrar l'endemà ens vam menjar unes maduixes. Fantàstic!!


                                   


Tarda del dia 5, comencem a preparar el Tortell de Reis, jo faig servir la recepta del Xavier Barriga "Brioixeria" la veritat és que està molt ben explicada i surten perfectes.

Aquest cop els he fet sense la pasta de brioix fermentada (altres cops si ho he fet)

La teniu al llibre a la pàgina 23 o la teniu explicada  aquí, que és la que vaig fer l'any passat .

Us explico coses, no a vosaltres, sinó a mi per tenir-ho present per l'any  vinent.

Respecte el massapà, necessitem ametlla Marcona en pols, sucre glaç i clares d'ou. Afegir les clares de mica en mica, i si veieu que la textura del massapà ja és la que voleu no afegir-la tota. Quedarà més pres. Guardar a la nevera, però en lloc d'un bol. Agafem paper film, enrosquem, com si féssim sushi, i fem un cilindre. T'estalvies feina per després i queda perfecte.

Respecte a la massa del brioix:

Important fer servir farina de força, W550, jo la vaig comprar al Forn Sistaré, gràcies nois!!

La recepta original porta 120 -130 ml d'aigua. Jo vaig substituir 20 ml per aigua de flor de taronger, i en vaig fer servir uns 10 ml, per dissoldre el llevat, L'any vinent fer-ne servir només 5 ml, si no costa més d'amassar al final.

Respecte la mantega. Freda de la nevera, tallada en quadrats petits. No tenir pressa, afegir a la massa en tres o quatre cops, afegir-la, que s'incorpori bé, i deixar reposar 10 minuts abans d'afegir-ne més. El darrer cop el llevat amb l'aigua, i deia d'afegir menys aigua, per que així triga menys en incorporar-se.
Queda al final una massa així, tova i elàstica. La deixem reposar una hora.


Amb el repòs, es dobla. Separem en dos boles grans, i les deixem reposar mitja hora. (untar la superfície de treball i les mans amb oli)

Després de la mitja hora, ja podem donar forma als tortells. En surten dos.

La teòrica, es poden donar forma posant els dits al mig i anar separant fins obtindre dos rotllanes. O bé s'estiren sobre la taula de treball (previ untada amb oli) si no acaben d'estirar-se, deixar reposar deu minuts i tornar a estirar. Quan tens el rectangle sobre la taula, ja pots afegir el massapà i els ninos i la fava, no te'ls oblidis!!!
I, quan posis el massapà deix un espai d'un parells de dits per poder tancar el tortell, (és obvi que no ho vaig fer) i fem lliscar la massa del brioix sobre el massapà. I si has deixat els dos dits el podràs tancar amb facilitat.

Jo no vaig deixar els dos dits per poder tancar-lo còmodament i que vaig fer? Doncs amb el que havia de ser l'altre tortell, vaig fer un rectangle i el vaig tancar dins l'altre.

El pintem amb rovell i un pols de sal. Deixem reposar fins que dobli.

Abans d'enfornar, tornem a pintar i afegim les fruites confitades, forn pre-escalfat a 210 graus, i com que era macu (enorme, vull dir ) 17 minuts, sinó entre 8 i 15 estan fets.

El resultat aquest:


I molt bo.

No em va tocar la fava, però ja tinc l'encàrrec per l'any vinent!!!

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada