Olis Bellaguarda 3 : Focaccia a les herbes de Montblanc

Tercera recepta amb col·laboració amb els olis Bellaguarda!

focaccia

focacciaAvui li toca a Les Trilles un Oli d'oliva arbequina Verge extra!

Sabeu allò que diuen que hi ha vegades que s'alineen els planetes? Doncs amb aquesta recepta m'ha passat! Quan he de fer una recepta que ha de sortir publicada en un mitjà o un altre, té un estudi previ: penso en els ingredients, el com serà la fotografia, si hi faré vídeo o no... i quan em van proposar la col·laboració tenia una recepta a la llista de pendents (amb data NOVEMBRE per fer amb els olis nous adquirits a la Fira de l'oli) una foccacia!

I la recepta havia de ser la de la Belen, i a Instagram està com @belencasalphoto, ja que fa poquet en va penjar una d'aquelles que te les menjaries traspassant la pantalla.

Tot el que és amassat a mi em xifla, em relaxa i m'encanta i després d'un estiu amb tanta calor, encara en tenia més ganes d'engegar el forn. Les focaccies les vaig aprendre a fer l'any 2012 amb en Daniel Jordà, i és d'aquelles receptes que sempre s'ha quedat amb nosaltres.

Avui us poso la recepta de la Belen amb un parell de variacions que us explico a la descripció:

500 g farina de força
5,5 g llevat sec
400 g d'aigua
25 g oli d'oliva LES TRILLES OOVE
15 g de sal
10 g de sucre

Sal en escames, oli, pebre, romaní i farigola)

Llevat, jo en lloc de fer servir sec, he fet servir llevat premsat o de forner, n'he posat 16 g. Els he disolt amb una mica d'aigua calenta.
En un bol tindrem la farina pesada. Afegim l'aigua, primer la que te el llevat, després la sal,i després la resta de l'aigua. Per mi 15 g de sal és massa i només en vaig posar la meitat i jo encara l'he trobat salada) i la sucre no li vaig posar (va ser errada meva, no la vaig pesar, i no hi vaig pensar) i al final al rellegir-me la recepta vaig veure que faltava. (El resultat final no ho va notar!)
En el darrer moment, afegim l'oli. I aquí si, l'oli ha de ser bo, i quan més bo, més bo sortirà!

Ho barregem, jo vaig fer servir una llengua. Un cop està tot amassat deixem reposar la massa 30 minuts tapada amb un drap de cotó.

Passats els 30 minuts, tornarem a remenar amb lallengua de dalt cap baix, ja no està tant enganxifosa, però s'enganxa. Tornem a deixar reposar 30 minuts més.


El pròxim cop, ja ho podem fer sobre el marbre, amb la cornalina dobleguem la massa sobre si mateixa, diversos cops. Aquí m'agrada molt més la tècnica del Daniel Jordà, però està bé practicar altres maneres de fer les coses.

Tornem a tapar en el mateix bol, jo la vaig cobrir amb paper film, i la deixem reposar tota la nit a la nevera.

Passat el temps, ens untem les mans amb oli i la deixem caure sobre el motlle que la volem coure. Previ untat amb oli. Jo vaig fer servir un rectangle que fa uns 25*18 i 5 d'alçada, sense tocar-la massa per no perdi l'aire.

Tapem amb un drap de cotó, i quan hagi duplicat de volum, ja estarà. Va trigar 1 hora i escacs a Reus està fent encara molta calor!

Passat el temps (la Belen suggereix un parell d'hores) ja podem posar-nos oli a les mans i tirar un bon raig d'oli, nosaltres LES TRILLES OOVE, per sobre la foccacia i es tracta de clavar els dits, es crearan bombolles i forats. Posem sal, pebre, farigola i romaní (que vam recollir a Montblanc)
focacciaTindrem el forn preescalfat i courem a 220 graus uns 20-25 minuts (jo si poso el forn a 250 ho cremo segur!)

El pròxim cop,  ho intento amb llevat sec, o poso els 10 g per 500 g de farina de força, trobo que va llevar  massa per com ens agraden a casa les foccacies , ep, amb permís de la Belen!

i fins la propera!

Que enguany no sé si faré castanyada o halloween!Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada