PAN CON MASA VIEJA EN CAZUELA

Feu llistes? Llistes de coses a fer? Jo si... en sóc molt addicta! Això és bo, i és dolent! Sempre tinc la sensació que la llista creix... i mai minva jejejee... Ara tinc en marxa la llista de les vacances, coses que he de fer i vull fer... i entremig s'ha colat aquesta recepta!

El temps no acompanya per encendre el forn... però així teniu una recepta per a posar a la llista de pendents! jejejeje

Si veiéssiu la meva fliparíeu de veure-la i cada dia hi ha un plat més i una nova il·lusió. Podria dir que em persegueixen productes...i noves propostes, però necessito temps per fer-ho bé!

I tinc enyorança de mercat, de producte fresc, del dia a  dia amb la gent de mercat...i flash... podria canviar la meva feina per una parada al mercat... una parada per aprendre a compartir receptes...m'encantaria...o un forn de pa... o una pastisseria...

El motiu d'aquest rotllo és aquesta recepta,  una menys a la llista de pendents... fer pa m'encanta, ho trobo relaxant i el resultat és sempre d'agrair, i fer pa em porta a voler-ne fer més. És el meu vici..
Us passa a vosaltres?

Com la TARTA de QUESO LA VIÑA per la net hi ha aquesta recepta, i allà estava... a la llista de  pendents...

PAN CON MASA VIEJA EN CAZUELA


Mil cops havia vist aquesta recepta per les xarxes, amb unes fotos preciosissimes  d'aquest pa fet en cassola de ferro, tipus cocotte.

Parlant amb la Leila, una cuinera, pastry-xef i experta en vi em va recomanar que el fes!  Em va passar la recepta i em va deixar un llibre amb aquesta recepta i moltes d'altres!

Primer vincle amb IBAN YARZA i el seu llibre "PAN CASERO" doncs la recepta està treta d'allà, tot i que a la pàgina web de Claudia&Julia, també la tenen penjada, i moltes més pàgines web...en tots els idiomes. La Leila em va passar una pàgina en francès, la de Claudia&Julia i el llibre del Sr. Yarza i vet aquí que la recepta és la mateixa... jajaja i aquí us deixo la meva!!


Ja em permetreu l'autoria d'aquesta recepta, sigui de la Leila, doncs ha estat ella qui em va recomenar que la fes i he dir que el resultat és BRUTAAAAAL

Voleu l'èxit? Voleu triomfar? doncs aquí us deixo una raó de pa!


MASSA VELLA

Preparada d'un dia per l'altre (com a mínim)
65 gr de farina (jo he barrejat farina de força i de sègol)
35 gr d'aigua
2 gr de llevat de forner

Dissolem el llevat amb una mica d'aigua tèbia, anem afegint la farina, i barregem, la resta d'aigua i la farina. Ho deixem dins d'un got, tapat amb paper film a la nevera.

INGREDIENTS

100 gr de massa vella
500 gr de farina Panificable
325-340 gr d'aigua
10 gr sal
0.5 gr de llevat fresc

Agafem la massa vella, ni que no tingui massa bon aspecte, posem tots els ingredients MENYS LA SAL,  dins un bol, ha de quedar enganxifosa, si no és així, afegim una mica d'aigua.
Deixem reposar mitja hora.

Passat el temps, afegim la sal, i amassem... comença el plaer d'amassar... sense coneixements d'amassat però cursos ràpids amb en Jordà i amb els germans Xavier i Tomàs Pamies, de cal Sistaré de Reus... persones que estimen el que fan i així ho transmeten... et poden ensenyar com amassar, com boleiar, i acabes fent el que et sembla, però és el teu pa i estimes el que fas... per moments em va recordar al meva àvia quan em deia... la cassola t'ho demana... aquí igual... amassaràs més o menys ... la massa t'ho demana... saps que ha de quedar lluenta i flonja, i que no li has d'afegir farina... deixa-la reposar, amassa-la de nou... que reposi altre cop... ha de quedar flonjaaaaaa...

Posem oli en un bol, hi posem la massa dins i tapem amb un drap de cotó... quant de temps??? ha de llevar i depèn de la temperatura ambient  ( a l'hivern 3 hores, però a l'estiu...menys) Passat el temps, boleiem i pleguem la massa per dalt, deixem el doblec a sota, boleiem de nou i deixem reposar una hora.

Aquest darrer repòs, encenem el forn a 250 graus, amb la cassola de ferro dins, jo he fet servir la meva Le Creuset, he tret el tap, doncs és de plàstic.....

Passada l'hora, amb compte traiem la tapa, posem la massa dins amb el doblec cap amunt, amb un cop sec, i tapem la cassola, deixem passar 15 minuts, traiem la tapa i baixem el foc a 200 graus, deixarem coure el pa uns 55 minuts.

Deixem refredar sobre una reixeta.

Prepara't per a sentir olors intensos de pa, de fora és dur, la crosta cruix, i de dins és flonjo,  amb forats... a pessigades podria desaparèixer... aquell sentiment panarra... pa amb oli  i sal... o amb tomàquet, amb un tros de llonganissa seca...

Què us he de dir?

Potser no són les millors fotos... però són les del mòbil !
Pan de masa vieja en cazuela de hierro

Pan de masa vieja en cazuela de hierro
T'atreveixes a fer pa????

4 comentaris

 1. No hi ha millor manera de fer pà!!!
  I l'oloreta que fa, oi?
  Bones vacances!
  Palmira

  ResponElimina
  Respostes
  1. Relaxa moltíssim, i el resultat d'aquest és brutal!
   Ptnts

   Elimina
 2. Martaaaaaa, que me'n fas agafar ganes!! I darrerament el pa és un producte gairebé prohibit!
  Però em puc saltar la prohibició si convé 😂😂😂

  Ptnts
  Glòria

  ResponElimina
  Respostes
  1. El pa és un producte de luxe si és bo, però pas prohibit, com tot, en la justa mesura! jo si és un bon pa, i més un bon pa fet a casa ... no tinc miraments!jejejeje
   Ptns

   Elimina