Fem pa... Taller amb Forn Sistaré!!!

Com començar... des de que a finals de setembre es va posar en contacte amb mi el Forn Sistaré per a participar en un taller de pa, estava com a nerviosa esperant que arribés el dia... Rectifico, els dies, doncs han estat dos!! Dues tardes (el que m'ha suposat un dia de festa entremig de setmana, que l'he gaudit fent el què m'agrada!!!) Fantàstic!!

Ens trobàvem dimecres a les cinc de la tarda, la Glòria, la Nani, l'Esther, i la Mercè allà ens esperaven el Xavier, el Tomàs i l'Arnau. 

Presentacions a banda, entràvem a l'obrador. 

Malgrat comprar el pa al Forn Sistaré, no tenia el gust de conèixer els artífexs d'aquest Forn. En Xavier i en Tomàs, germans que porten el seu ofici a les venes i així ho transmeten. Ells mateixos es defineixen com uns aPAssionats a la seva feina, des de petits ho han viscut, i així s'han format per a executar-la millor, la passió que senten la fan valer als seus pans. A part de tot, són dues grans persones, i veure'ls com treballen ens va fer xalar! 

Ells fan servir el LEVAIN per a fer el pa, altrament coneguda com a massa mare líquida, l'ànima del pa, alimentada i acaronada des de l'any 1942. Tastar-la, aigua, farina, una mica de sal... i vida...bacteris!!!

Aquell gustet de iogurt Bio... Deliciosa! 

LEVAIN, massa mara líquida



Visita a l'obrador, i començar a xerrar sobre el pa, les farines, els motlles... tot un món!!  Els difernts blats, les diferents farines de blat, de sègol, d'espelta, de blat integral, kamut, fajol o sarraí... a part de les maltes...els diferents grans torrats!! A saber quina farina quan anem a compra-la!! Un cop explicada la força W550, W80, W300 o com ho mesuren els francesos amb la proporció de cendra (amb T), els italians (amb els ceros) o els americans segons la caiguda...
A part de cada farina. sgons els cupatges obtenim diferents possibilitats de farines!
Crec que en Xavier en va fer una comparativa molt adient en aquests dies, tot el què fan els viticultors amb els cupatges per elaborar un vi, ells ho fan cada dia fent els cupatges amb les farines per obtindre pans diferents!!

La bateria del motlle em va encantar!! Ja m'imaginava els meus Pa de nous en bateria!!!



Ens van ensenyar com fan els seus pans: el seu pa de pagès català finalista al millor PA DE PAGÈS de CATALUNYA 2015, el pa d'espelta integral 100% ecològica, la Baguette de tradició francesa, pa de vidre i el pa suau amb Voll Damm. I com a forners, ens van fer veure les mil possibilitats, el pa de vidre en format pa, en format coca de vidre típica (amb anís) i la versió reusenca amb vermut Miró, i per si no ni havia prou van improvisar una foccacia amb tomàquet i l'altre amb orenga i sal. El pa d'espelta en format pa, en format coca salada amb ceba i olives de Kalamata i amb formatge blau i emmental ... no sé quina em va agradar més!!! Després amb el pa suau de cervesa negra, format pa de motlle, format panets amb pipes de carabassa, mill, pipes, sègol i sèsam i uns altres amb xocolata.

Una altra cosa que no vam fer però vam tastar els seus Panettones...de postres!




En Xavier i en Tomàs els mestres!!

Un cop tenim la recepta, és fàcil...ja ja ja millor dit, ells ho fan fàcil!!! Mesurar els ingredients, ells ho pensen en percentatges, no en pesos! Amassar els ingredients, molt important la velocitat (per no crear cadenes gluten), fins a obtindre la tenacitat i la elasticitat desitjada. Atenció amb les temperatures d'amassat i de repòs...quin control!!!  Alteraran el resultat si no són les idònies!!
I de paraules boniques...funyir la massa... donar-li forma!!! 


Diferents textures, mil possibilitats!!

El forn de pedra o d'aire en funció del què volem!!!



I el més important, les persones, en Xavier i el Tomàs els dos mestres, l'Arnau el comunity manager... i les alumnes!!

Sortíem amb diploma, ara ens toca fer el treball de final de curs!!
Agraïda per les hores que ens van dedicar, amb moltes ganes de fer pa, de tornar a participar en un altre taller, de descobrir les noves creacions que faran, i d'aprendre amb ells !!

La propera entrada serà la  recepta amb el kit de farines/llevadura que varem comprar dissabte!!! (us asseguro que és una recepta de premi!!!)

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada