Bacallà amb pèsols, carxofes i olives mortes!

Setmana Santa ja ha passat...quatre dies de festa que sempre van bé...enguany per terres catalanes... el que he trobat a faltar pendre el solet sentada en una terrassa...per començar a agafar color...aish!
I una altre cosa que he trobat a faltar...el bacallà...dimenge a la carta del restaurant on dinavem...hi havia un bacallà...no era com aquest però d'aquell que no vem tastar n'ha sortit aquest:



Necessitem

Bacallà dessalat
Olives mortes
Pèsols
Carxofes
Porros
Oli, vi blanc

No poso mides...dependrà de la gent que sigueu i les proporcions de com us agradi...he de dir que el bacallà era salat, i el vaig dessalar tenint-lo uns dies amb aigua a la nevera, i el darrer dia li vaig canviar l'aigua un parell de cops.

Els pèsols eren de Riudecanyes, i els vaig desgranar, m'encanten els pèsols i aquests es podien menjar crus.

Les carxofes eren de Riudecols, vaig tallar-les a quarts, eren petites...

En una cassola de ferro (si en tingués de fang, l'hagués preferit, però no en tinc)...posar un bon raig d'oli...i el porro tallat a rodantxes...a foc lent...quan comença a agafar color afegir les carxofes...i un raig de vi blanc. Quan s'ha evaporat el vi, afegir el bacallà, els pèsols, les olives, un got petit d'aigua calenta i dos fulles de llorer. Pujar el foc i deixar uns 15 minuts...amb la cassola tapada. No he posat sal...
Passat els 15 minuts , apagar el foc...i deixar reposar d'un dia per l'altre...
El resultat...arribar a casa a quarts de quatre, escalfar el foc i dinar un plat de bacallà:


Un petit plaer... el bacallà...acompanyat d'un got de vi blanc...un GESSAMÍ de Gramona un DO Penedès del 2009, varietat Muscat i Sauvignon blanc... qui no es conforma amb les petites coses...és per que no vol!

I si en voleu sucar pà...un panet de farina d'espelta:


300gr de farina d'espelta integral
30 gr de llevat de forner
un pols de sal i una micona de sucre
Cervesa LES CLANDESTINES 200ml

Encendre el forn a 100º.
N'han sortit 6 panets...en un bol disoldre el llevat amb una mica de cervesa, després afegir una mica de farina, el pols de sal i la micona de sucre, amassar amb una mà, i anar afegint farina i cervesa...al final jo he hagut d'afegir una micona més de farina.
He dividit la massa en els panets i els he deixat reposar durant una hora, tapats amb un drap humit.
Passada l'hora posar al forn durant 30 minuts a 50º amb un pot amb aigua, passats els 30 minuts, deixar uns 20 més a 225º.
Aquesta és més o menys la recepta defer massa de pà de la Thermomix... però sense màquina.

Apa bon profit

15 comentaris

  1. Quin bacallà més bo!
    Ja m'imagino la textura dels pèsols tant tendres! Una delícia!!!
    Una bona manera de tancar la setmana santa!

    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Quin plat més bo i saludable.

    A aquestes hores se'm fa la boca aigua!

    ResponElimina
  3. El bacallà queda molt be en totes las preparacions, però posant-hi pèsols i carxofes. Boníssim. El pa d’espelta no le provat
    Petonets

    ResponElimina
  4. Combinació i plat perfecte! dels que m'agraden a mi.un petonet marta.

    ResponElimina
  5. I love bacallà. In any recipe. So I love this recipe too.

    :)

    ResponElimina
  6. Pèsols i olives mortes... gran combinació!! M'agrada la recepta.
    Petonets

    ResponElimina
  7. Creieu-me si us dic que els productes si són frescos...millor...les verdures d'avui els vaig comprar a una cooperativa bio-ecològica, he pagat un pèl més...però el resultat excel.lent!
    Les olives mortes de la bacallaneria del barri...i el bacallà aquest cop, comprat a Xativa...
    Ptnts

    ResponElimina
  8. Marta m'apunto la recepta perquè m'encanta el bacallà...aquesta setmana santa en vaig menjar dos cops un cop a Solsona bacallà de quaresma, fet amb una salseta de ceba, tomaquets, fruits secs, ou dur....molt bo i el segon cop a Tuixent al forn amb patates genial es desfeia a la boca.....es que si el prodecte es bo....per nassos ha de sortir be...
    El pa que has fet es dels meus preferits amb farina d'espelta....jo tot just començo a fer pa i la veritat em costa una mica, el llevat de forner on es compra????
    Quan tingui una estoneta miraré si tens alguna recepta de pa, pas a pas.....
    La visita de la cervesa quina ràbia m'encantaria però aquell cap de setmana estem liats....ja ens explicaras la visita...
    molts petons

    ResponElimina
  9. No tinc gens costum de cuinar amb olives, tot i que no és pas perquè no m'agradin! Així que t'agafo la recepta per provar-la amb un altre peix, que a mi el bacallà... ;)

    ResponElimina
  10. Hola Marta!
    Això de les olives mortes m'ha recordat a una sèrie de Tv3 (no recordo el nom) on un noi cada vegada que anava a plaça anava a buscar les olives mortes!!!
    i vas, i en fas un exquisit plat. Gràcies bonica!!!

    ResponElimina
  11. Marta; Si els pessols eren de "Riu"decanyes i les carxofes de "Riu"decols aquest plat és d'un riu de plaer extraordinari Marta¡¡
    Que vaig de gust Marta¡¡ :-D

    ResponElimina
  12. ....la llevadura de forner...aquí si la demanes al forn de pà te la venen, si no a cal Mercadona venen llevat de forner, es un paquet petit de color groc...
    I el resultat perfecte...
    I un error en lloc de Xàtiva...el bacallà va ser comprat a Xerta..(gàcies Manel...sort que tu també hi erets!)...

    ResponElimina
  13. Riudecanyes, Riudecols... pobles del Baix Camp, jejej, cadacop ets més de casa nostra, aviat t'hauré de treure l'adjectiu de ganxeta d'adopció!
    Veig que vas a la cooperativa El Brot del carrer Prosper de Bofarull. Si ens tornem a veure un dia d'aquests t'explicaré on pots comprar verdura directa del mas que també surt molt i molt bé i és de Riudoms, Vinyols o Montroig!!!!

    Per cert, que bé que vas sopar un dia d'aquesta setmana Santa, eh!!!

    PTNTS i fins ben aviat
    Dolça

    ResponElimina
  14. M'agrada la combinació que fas i el tema olives deu lligar amb el bacallà, doncs ho faig sempre en una recepta de pasta que ens encanta... El que discrepo (si m'ho permets eh... :)..)es en el tema de cassola de fang. Jo soc molt de cassola de ferro.. en concret les Creusset que per estalviar-me part del seu cost compro a l'outlet de la Roca.

    ResponElimina
  15. Quina recepta més bona!!! A mi també m'ha recordat la sèrie de TV3 això de les "olives mortes". Besades

    ResponElimina