Speculaas...

Acabar el mes de març amb uns dies de descans a Amsterdam...ho hauria de dir descans entre cometes!!!...Amsterdam m'ha encantat!!! És una ciutat preciosa...malgrat ens va ploure una mica el dissabte al matí...i això si, molt de fred...acostumats a que aquí ja comencem a gaudir d'un temps fantàstic...
Encara no és temps de tulipans...però en trobes arreu on vagis, i aquests dies foscos passen a segon pla quan veus aquestes meravelles!!! N'hagués comprat mils...però només uns bulbs van venir amb mi, a veure si s'adapten al nostre clima (...o si els sé plantar i cuidar com déu mana!!! ....ja ho veurem!)



Amb la guia en mà, cap a la búsqueda dels indrets recomenats...molts i per a tots els gustos...museus, exposicions, jardins, carrers, mercats, coffe shops i fins i tot el barri vermell, sense oblidar el passeig pels canals...coneguda com la Venecia del Nord...realment un encant! I no cal dir que els holandesos i holandeses gent molt maca...però molt!

Primera búsqueda, les speculaas, unes galetes típiques per les festes de Nadal, per San Nicolàs...en varem trobar a una botiga recomenada, i la dependenta ens va explicar que ara només les tenien així...i que per Nadal, en trobaves moltes més varietats:

A una cantonada del carrer Van Baerlestraat, hi havia la botiga ARNOLD CORNELIUS...no en vem comprar, però quedava pendent!





Una de les altres búsquedes era aconseguir les espècies per a fer-les...i quina troballa, JACOB HOOY & Cie, al C/Kloveniesrsburwal...una herbolisteria, on podies trobar de tot...típiques regalecies de tota mena, i com no, les espècies per a fer les speculaas...en aquesta botiga em van explicar com fer-les, quan les feien ells i em van donar totes les facilitats, inclús aquell home, em va escriure la recepta en un tros de paper...genial!

La sensació de fred no va ser tanta quan sortia el sol, terrassa i degustar un café late (res a envejar)...amb la speculaa, que no falti!!!
Arribada a casa, i a fer speculaas, ja tinc la recepta, el preparat amb les espècies...i les ganes de fer-ne!
Necessitem
1 ou
500gr de farina
325 gr de mantequilla
225gr de sucre moreno
30 gr d'atmetlles llaminades
5 cullerades petites (de té) de llevat
20gr del preperat d'espècies : SPECULLAS KRUIDEN
un pols de sal

Forn 170º

En un bol posar-hi el sucre, l'ou i la mantequilla fosa, mica en mica anar afegint la farina, tot tamitzant-la...al final el llevat, la sal i les espècies...queda una massa amb la textura de pastilina...agafar els motlles (ells fan servir uns motlles quadrats amb un dibuix al mig)...jo vaig fer servir un motlle en forma de gat....van quedar molt divertides!
Un cop tallades, posar-les al forn 15 minuts...
El seu sabor......mmmm.....la canella i el jingebre i són presents...unes bones galetes per pendre amb el café!!!
Perfectes!

8 comentaris

  1. I per mi, també n'hi ha?

    tenim un cafetó pendent, amb speculaas o sense.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Quina pinta més bona! Amsterdam és una ciutat que enamora, eh?
    Petonets,
    Sandra

    ResponElimina
  3. Amsterdam es una ciudad que me gusto mucho cuando la visite.Y estos speculaas geniales
    bona setmana,peto
    miquel

    ResponElimina
  4. Jo vaig a estar a Amsterdam amb 8 anys i no hi he tornat. Ho tinc pendent del tot (que quedem per sopar, també). I sóc molt fan de les cosines alemanyes de les Spekulaas, les Spekulatius. Cada Nadal ens en envia una amiga de la meva mare (no ho diguis a ningú, però al Lidl també en porten per festes). Petons!

    ResponElimina
  5. Es clar que sí, la vida són 4 dies i si es pot s'ha de gaudir. Viatjar és una gran forma de gaudi, sobretot els viatges gastronòmics.

    tot i que les galestes amb gingebre a mi no em fan gaire el pes, però tot es tastar-les e? Al LIDL dius Mar? Doncs estarem atents a la jugada :)

    ResponElimina
  6. Això es aprofitar el temps a part de gaudir de un bon viatge, vas tornar carregada de productes i bones receptes
    Petonets

    ResponElimina
  7. Marta, i quines espècies composen l'speculaas kruiden?? Més que res, per intentar fer-ne una versió a la catalana. ;)
    Petons!

    ResponElimina
  8. Quin post més bonic!!! Les galetes es veuen delicioses! I el reportatge preciós! Donen ganes d'anar a Amsterdam! Feliç 2013!!!

    ResponElimina