ROSTIT: Filet de porc amb salsa de ceps!

Com us organitzeu la cuina a l'estiu? Com aneu d'horaris? De conciliacions de vides laborals/familiars? La veritat és que si no tens petits no ho deveu notar, però en el meu cas no és així.

Aprofito per fer més batch cooking i així aprofito cada hora del dia i m'encanta fer-ho. Pensem els menús setmanals perquè no ens falti res a la nevera, i si els tenim mig preparats millor que millor.

Jo no sóc massa de carn, ben poca, hamburgueses de poltre, pollastre i poca cosa més. Però a vegades veus un filet de porc i ja n'estàs pensant un plat. I si el fas una mica més gran en tens per dues menjades.

I si a sobre surt bo, en fas un post, perquè si no quan me'l demanin no sabré com el vaig fer.

Aquest plat porta dues elaboracions, per un costat el porc i per l'altra la salsa. En el darrer moment es farà tot junt, i com ho deixarem d'un dia per l'altre encara serà més bo.

ROSTIT


En una cassola gran hi posem un raig d'OOVE (oli d'oliva verge extra), una ceba gran en juliana i un porro a rodanxes fines. Pelem dues pastanagues i les tallem finetes i les posem am la ceba i el porro. També tenia al rebost un pot amb ceps secs (de la collida del setembre passat) els vaig posar amb aigua per hidratar-los. Quan la ceba i el porro comença a suar, li tirem els ceps. A foc lent, anirem afegint aigua d'hidratar els ceps (amb colador, per si hi ha impureses) quan se l'hagi begut tota, afegirem tres o quatre glaçons de fons fosc de carn. I deixem que es  redueixi. Rectificarem de sal.

Ara ja hi podem tirar el filet de porc ja cuit, amb tot el suc de la bossa (pebre inclòs). Moment d'afegir mig got de vi ranci. I ho deixarem reduir, jo ho vaig tenir quasi 45 minuts, girant la peça de porc a la meitat de la cocció.

FILET DE PORC


A baixa temperatura. Primer de tot posem el filet en salmorra (1 litre d'aigua, 100 g de sal) durant un mínim de 30 minuts fins a 1 hora (depèn de la  mida del filet).

Passat el temps, l'assequem amb paper absorbent i podem marcar en una cassola amb oli, jo no ho vaig fer. Directament, el vaig posar dins la bossa de plàstic, amb fulla de llorer i farigola, boles de pebre de Jamaica i tres glaçons de fons fosc de carn. Tancat al buit, i ho coem a 65 °C 25 minuts.

EN EL MOMENT DE SERVIR

Tallem el filet de porc en fred, amb un bon gabinet, talls ben fins.
Traiem el llaurer i farigola, i triturem la salsa.

Ho escalfem tot junt, si la salsa queda espessa, afegim una mica d'aigua.

Ja podem preparar el pa per poder sucar! 

filet de porc amb salsa de ceps

filet de porc amb salsa de ceps

2 comentaris

  1. Aquest rostit cuit a baixa temperatura ha de ser boníssim!
    M'imagino el seu aroma i sabor...
    Bona setmana, Marta!
    Olga

    ResponElimina
  2. Molt bo!
    I la salsa de ceps ha d’estar mmmmmmm

    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina