Xuts...

Jo no sé si va ser veure'ls al cuines, o al post d'en Tiriti...i, per acabar-ho de rematar al bloc d'en Xesco...la qüestió és que era una recepta dels pendents, i com darrerament...una cosa dolça...he de dir que mai havia rigut tant cuinant, i la veritat és que va ser una llàstima no haver fet fotos dels meus primers xuts...

...vaig fracassar estrepitosament... i no es podien dir pas xuts d'allò...ara riure veient el resultat no va tenir preu... mai a la vida em va fer pena llençar les escombraries amb la bona olor que feien...una mica més i els xuts ens fan abandonar la casa per excés de llevat (imagino!!!)

Després de la primera espineta clavada, encara en tenia més ganes de repetir la recepta...i després d'un parell de dies de festa...hi vaig tornar... La búsqueda de la recepta va ser fàcil! 

Som-hi!

El resultat 16 xuts boníssims que...com va dir el Jordi Ribas cuiner del Restaurant Cal Ros de Girona..."els xuixos no engreixen, engreixem nosaltres" ...quanta raó té!!!!

El primer cop que els vaig fer va ser amb Thermomix, tot i que el problema no va ser aquest si no el llevat, en devia posar massa... el segon cop amb la recepta al davant i sense saltar-me ni un pas (...no va ser així...je je je)

Necessitem

250 g farina de força
 1 pessic de sal
 9 g de sucre vainillat
 45 g de sucre
 20 g de llevat de forner
 90 ml de llet tèbia
 15 g llard
 1 ou semi batut


 En un bol gran hi posem la farina tamisada, la sal, el sucre i el sucre vainillat, ho barregem tot bé, formem un volcà i hi posem l'ou. Ho anem barrejant amb la farina... el llevat de forner(podria ser llevat sec , el vaig desfer amb la llet tèbia, anem posant la llet fins que quedi tot lligat, ha de quedar una massa tova ideal en aquest moment per posar la llard...posem la bola de massa en bol pintat d'oli i tapem amb un drap, deixem reposar fins que dobli el seu volum (1 hora!!!) 


 Passada l'hora, més que menys, posem farina sobre el marbre i formen un rectangle d'un gruix de mig centímetre. És hora de tallar els rectangles i cada triangle l'estirem, la punta i els laterals.

Ja tindrem la crema pastissera feta, freda i dins la mànega pastissera, i la posarem al mig dels triangles, tot tancant les puntes laterals i tancant amb la punxa tot caragolant.


Els anirem col·locant sobre una safata amb un pèl d'oli a la base (després serà més fàcil agafar-los)

Un cop fets, els deixem reposar mitja hora més, tapats amb un drap de cotó.

Escalfem oli en una paella, i quan està ben calent els fregim, volta i volta. Els posem sobre paper absorbent, i quan estiguin un pèl freds els arrebossem de sucre. Llests per menjar.





Aprofito per explicar-vos com he fet la crema pastissera...

100grs de sucre
 500 ml de llet
 50 grs de maicena
 3 ous sencers
 1 cullerada de sucre vainillat
Sense  pell de llimona ni canyella!

Posem 400 ml de llet al foc i desfem el sucre, i la maicena, i esperem que bulli, a banda, batrem els ous amb els 100 ml de llet, i quan ha refredat una mica la llet amb el sucre i la maicena ho ajuntem sense parar de remenar. Posem de nou al foc i esperem que torni a arrencar el bull, seguint remenant. Crema llesta, la posem en un bol, i la tapem amb un plàstic tocant la crema. Esperem que refredi, i un cop freda la posem dins la mànega pastissera.





Els xuts no engreixen, engreixem nosaltres!!!!!

5 comentaris

  1. que buenos,irresistibles te han quedado,supongo que todos han influido para que te animaras a hacerlos
    peto

    ResponElimina
  2. Que dolceta que estas darrerameeeeent ;-)
    A veure si entre tanta dolçor em fas el coc 60!!!!!!!!!!!!!!
    Han d'estar boníssims. Jo encara els tinc pendents de fer!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. Caram quin goig que fan!, realment espectaculars...i ja se sap, si tot sortís bé a la primera no tindria gràcia..oi?. Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Buuufff mira que m'agraden eh!! i tan quedat de conya, finalment!! jejej!! quan en compro em fa rabia que sempre els facin tant grans, perquè me'l cruispeixo toooot!! la teva mida es la ideal!!! a veure si algun dia m'atraveixo jo a fer-ne.....tot i que d'aqui uns dies vaig a Girona, que tinc pendent tastar els gelats del Rocambolesc, i també d'algún que altre xuixo!! jejej......sortiré de Girona rudolant!! petons

    ResponElimina
  5. Vaja, que és un postre de règim, oi? he he. M'encanten els xutx o xuixos però em modero sovint, perquè sí que ens engreixem, quina llàstima! M'alegro que finalment te n'hagis sortit! Ara... a esmorzar xuixos cada diumenge! petonet

    ResponElimina