JORDI MORERA-COOKING THE CHEF

Cooking the Chef en marxa de nou! Fem paaaaaa !!!!

pa segol
Pa de sègol... 




Espero que tothom hagi passat un bon estiu! M'encanta que sigui dia cinc i que les noies del Cooking the Chef ens donguin feina de nou!

JORDI MORERA avui ens toca fer pa. Sabeu que fer pa és una activitat que m'apassiona, però reconec que tinc encara molt camí per recórrer i molt per aprendre... i el que més m'agrada és que tot arriba si t'ho proposes!

Quan vaig veure les receptes que tenia publicades al seu llibre HOY HARAS PAN em vaig enamorar del PA D'ESPELTA AMB MM. (Gràcies Olga per compartir el llibre!)Vaig estudiar-me la recepta de dalt baix, i d'esquerra a dreta un parell de vegades.  Ho dic per que he canviat l'hàbit de llegir en diagonal i puc dir que he aprés molt i també mentre llegeixo sé si m'agrada o no el que llegeixo, i si no m'agrada... adéu.

El dia que vaig anar a buscar les farines, vaig veure farina de sègol a la pedra, d'un color cendra preciós i la vaig comprar. També vaig comprar la farina d'espelta integral. En aquell moment la visualització de la recepta amb la farina de sègol va ser la del pa que em menjaria per esmorzar durant tres dies... i cap a casa.

MASSA MARE AMB FARINA D'ESPELTA INTEGRAL

Necessitem un pot de vidre amb tapa (tipus conserva de melmelada)
Sal
Farina d'espelta integral
Aigua

Comencem el procés: dins el got hi posem un dit de farina d'espelta integral i la mateixa quantitat d'aigua a uns 35 graus. Remenem i tapem. Ho reservem en un lloc que estigui a uns 30 graus. Que reposi 24 hores.

El segon dia, fem el mateix, si convé traiem una mica de pasta abans de posar la farina nova.

Massa Mare de farina integral d'espelta
Fascinant món de les bombolles


I ho repetim el tercer dia. I, passat el tercer dia, hem de començar a veure activitat a la massa. 

El quart dia, ho repetirem dues vegades, i així una setmana.

Passada la setmana,  ja la podríem fer servir. Si no la fem servir, la podem deixar dormint a la nevera i quan la necessitem l'alimentem un parell o tres de cops.

Per saber si està llesta, te una textura mousse i si poses una cullerada de MM en aigua F L O T A!

Ja tenim MM, ja podem fer pa! Us explico el que em va passar a mi?


Primera aventura: fer la massa mare, l'estimada MM! A veure, siguem realistes jo sóc mare d'un, només d'un, per tant una mica inexperta (jajajaja) i que em va passar... vaig assassinar una MM i com pot passar??? nusé (emoticona amb els hombros encongits) Tenia dues opcions:

1. Intentar reviscolar-la, no tinc cap títol de medicina!
2. Fer-la de nou.

Vaig optar per fer un mix de les dues, la segona opció però partint de la meitat de la MM que havia fet i va funcionar. Funcionar a mitges, doncs la textura al cap dels cinc dies, era amb bombolles i quan la movies tenia textura mousse, però us sóc sincera, no va passar la prova de la flotabilitat. I ja feia dies que alimentava un alien... tot i no passar-la el dia 5 era a tocar i no tenia més dies per seguir aliment-la (si tenia farina) i si la seguia alimentant i decidia que no volia flotar... Em vaig arriscar i vaig fer el pa, espero que el Mestre Morera em perdoni.

PA RÚSTIC DE FARINA DE SÈGOL 

La recepta inicial era amb la meitat farina d'espelta i l'altre meitat amb farina integral d'espelta. 

Però com ara m'enamoro de les farines... la farina de sègol mòlta a la pedra va ser la meva elecció. VALENTA, sabia que podia sortir-me un pa "espès" i tot i així... seguia les directrius d'un gran mestre Panarra, ho havia d'intentar. Tenia clar el que havia de fer. (allò que diem, la teoria la sabem...la pràctica és una altra cosa!)

Ingredients

500 gr farina de sègol mòlta a la pedra
250 gr de MM
10 gr de sal 
330 gr d'aigua (la recepta amb espelta porta menys aigua, però al fer-la de sègol (buscant per internet, vaig trobar un vídeo que explicava que la farina sègol requeria més aigua))

La resta ho he fet seguint les seves indicacions. 

En un bol gran posem tots els ingredients, un drap a sota per fixar el bol i només una mà a dins, hem de ser curioses ( i encara no tinc les mans curtides fent masses de pa), barregem sense passar-nos. Atenció aquí, la primesa del mestre Morera és MASSA DURA, MASSA SEGURA parlem.ne!!! si la farina de sègol ha de portar més aigua, de dura res...

És a dir, que la massa, una mica enganxifosa (però només a una mà) ha reposat 15 minuts tapada amb un plàstic a pell. 

Passats els 15 minuts i sense farina al marbre de la cuina farem un amassat francès, dobleguem la massa per la meitat, estirem i colpegem sobre el marbre. Girem. tornem a doblegar per la meitat, estirem i tornem a colpejar sobre el marbre, ho farem durant 10 segons. COMENTARI he deixat la massa "enganxifosa" reposant, i els 15 minuts li ha caigut bé. No s'enganxava a les mans. Tornem a deixar reposant tapada, aquest cop amb un drap de cotó. 15 minuts més.

Passat el temps. Aboquem sobre el marbre i boleiem sobre si mateixa, un parell de minuts.

Si tenim un "Banneton" l'enfarinem i deixem reposar la massa tapada, farem el primer llevat de 3 hores. Jo no tinc "Bannetton", per tant en un bol (així no se m'esclafa la massa i em queda com si fos un xapata!).

Passat el temps. Dividim la massa. Boleiem. I tornem a deixar reposar o bé 4 hores fora de nevera, o si no tenim temps, la deixem fora uns 45 minuts i després a la nevera fins l'endemà. 

Traiem 45 minuts abans d'enfornar.

Mentre engeguem el forn a màxima temperatura 250 graus, dalt i baix amb aire.
Ho posem al forn 10 minuts amb un parell de glaçons o amb un got d'aigua. I passats els 10 minuts ho baixem a 220 ( o 200 depén del forn) i 35 minuts més.

Al final ho traiem del forn. fem la prova de picar i que soni buit. Si és així fem que es refredi sobre  una reixeta i tapat.
pa segol
L'eterna pregunta... on són els forats???  La part de fora cruixent i saborosa i l'olor enamora...


I ja els pots vendre o t'engreixaràs 3 quilos.

I si vols veure totes les receptes que avui hi participen no dubtis d'entrar aquí!




14 comentaris

  1. Ja, ja, ja.... Hem partit de la mateixa recepte. I sense dir-nos.... Tú,vinga I vinga amb la MM, jo damananla al meu forner..... Tú cambian la farina, jo respectant las normas 😆😆😆, pero si, a mi tampoc me han quedat els alvéolos de altres pans, però me ha dit el forner que al ser farines que no tenen gluten els pan queden Aixis. O sigui, que ens podem posar la medalla 😉😂
    Petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. És emocionant el món del pa! I jo crec que algun dia no se'ns resistiran els forats!!
      petonarru Manu

      Elimina
  2. Has fet un pa de tota una professional! Pels foradets no pateixis...no tots els pans en tenen!
    A veure què ens proposen pel mes menent! Així aprenc!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, però jo volia forats, jejeje és que ho vull tot jejejee
      Ptns

      Elimina
  3. Això és una autèntica lliçó panarra
    Una altra vegada si no et vols engreixar jo t'ajudo 😂😂

    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci,trobo que s'hauria de fer pa amb el mestre al costat, així preguntar quan tens dubtes! jejeje
      Ptnts

      Elimina
  4. Quina costra mes cruixent que es veu, m'encanta. Ho explicas tan be que sembla fàcil encara que jo segueixo sense atrevir-me ;-)) Una bona lliço de pa!!
    Petonets

    ResponElimina
  5. Marta, luego me meteré otra vez a ver la receta para poderla traducir y ver cómo has preparado este pan con esta pinta tan rica y no parece muy complicado (solo parece...).
    Adoro hacer pan, siempre es una sorpresa y un regalo.
    Feliz día, besos

    ResponElimina
  6. Valiente en todo, MM a conciencia, así me gusta, perseverante, yo las temo como un "nublao", nunca he hecho ni me atrevo.
    Y valiente con la harina de harina de centeno molida a piedra...yo no paso de la harina "común" y no siempre tengo éxito con mis panes, ayer mismo tiré un mazacote de ladrillo que bien podría considerarse arma arrojadiza jajaja...
    te ha quedado un pan de los que yo llamo "alucinantes", con o sin agujeros, eso es lo de menos jejeje...
    Besos
    Nieves

    ResponElimina
  7. jajajajaj els foradets són una passada, però no fa falta que hi siguin sempre! és un dels meu pans preferits, t'ha quedat brutal!!
    petonets

    ResponElimina
  8. Hola Marta, esta super bo el pa amb aquesta farina, de tant en tan ho preparo y es una pasada. Els foradets, no pateixis, no queden grans en les farines de segol integrals. T'ha quedat un pa super !!! que bo :)
    Petonets.

    ResponElimina
  9. Quin luxe de pà de ségol, el que més m'agrada! Com que la nostra massa mare va fer 10 anys (si si ho has llegit bé!!!!) segur que podem anar directament a fer aquesta meravella.
    Benvinguda de nou!
    Petons,
    Palmira

    ResponElimina
  10. Hola Marta, t'ha quedat espectacular aquest pà. Jo tambè esmortzo pa de segol cada día, amb el seu raig de bon oli. M'agrada molt aquest pa que has fet i sobre tot que tinguis l'alegria que tens quan participes amb nosaltres. Moltes gràcies!

    ResponElimina
  11. Te ha quedado ideal, la perseverancia con la MM se hace notar! Eres una artista! Besos

    ResponElimina