Ensaïmades!!!

El passat 16 de Juny vam tenir la sort de poder assistir a un taller de cuina a l'Aula CookingTime a Sant Celoni. Resulta que els germans Rodellas ja tenien aquesta Aula i ara han obert també una pastisseria, el taller va tenir dues parts, la primera, ens van ensenyar com fan les ensaïmades i la segona un taller de cuina macrobiòtica impartida per l'Alf, Anna i la Pilar de Macroseny i remullada pels mosts d'en Daniel d'en Suc de Vida.

Aquest post va dedicat a #lavidaseenrolla ... les ensaïmades... les meves preferides són les farcides de cabell d'àngel i tot i no menjar-ne sovint, quan em van dir si m'interessava aprendre a fer-les no vaig poder dir que no.... la veritat es que va ser complicat poder assistir-hi fins al darrer moment, la setmana anterior ja em vaig perdre una trobada pel mateix motiu...

Aixecar-nos aviat... la Glòria i jo, un dels primers trens i cap a Montcada, allà ens esperaven els germans Gómez (jijiji), l'Òscar i la Laia, cotxe i cap a Sant Celoni.

A quarts de deu entrarem a l'Aula i en Marc i Jordi ens esperaven amb un esmorzar fet per ells... a quina cosa més bona...croissants, ensaïmades normals i farcides i panettone... per on comencem, s'ha de tastar tot, no?


Per fer aquest taller en Marc i en Jordi ens van anar explicant tot el procés, la massa ja la tenien preparada del dia abans, i així nosaltres la podríem treballar. Ens va explicar com havia de quedar la textura de la massa, els temps de repòs, l'ús del llevat per alterar una mica els temps d'espera...(tot i que el resultat no és el mateix) millor d'un dia per l'altre.
Ens les van presentar en boles, totes iguals (tenen aquesta màquina per tallar-les totes iguals).

Màquina per tallar la massa en parts iguals! Una relíquia que funciona!!
         


Una mica d'oli sobre la taula de treball, agafar una bola, el curró, i estendre sobre la taula, després amb les mans estirarem d'un costat, simulant un triangle... hora de ser generosos amb el llard, ben escampat per sobre i ja podem caragolar. El fem servir de fuet i el tornem a deixar reposar.
Després muntar les ensaïmades i enfornar.

L'Òscar a penjat un vídeo al seu post. I si voleu aquí en podeu veure la d'en Xavier, com sempre trobes blogs amics i blogs nous!! Òscari la sister, Sara-Maria i la Cristina, Laura, Manel i Marina, Esther, Agatha, en Xavier

La recepta per a fer-les:

2400 gr Farina de força
800 gr de sucre
330 gr d'ous
50 gr de millorant
80 gr de llevat
1.500 gr d'aigua

Llard


I ens van sorprendre amb una ensaïmada planxada amb bacon i tòfona d'estiu.... I una de sobrassada i cabell d'àngel... mmm

En Marc en acció, fumant el bacon!!!

Una delícia!

Les nostres obres d'art a punt d'anar al forn:




Em va encantar, tant és que ja m'hi he posat. He fet una adaptació de la recepta doncs millorant no n'he trobat (tampoc l'he buscat, doncs aquesta setmana volia fer coques de Sant Joan, però al darrer moment vaig canviar les coques per les ensaïmades, em vaig atapair de coques per facebook i vaig pensar ...les coques ja les faré per Sant Pere!)

Evidentment per a 500 gr de farina de força (comprada al Forn Sistaré)
150 gr de sucre
70 gr d'ou
20 gr de llevat
270 gr d'aigua

Posem tots els ingredients secs al robot amb l'accessori de ganxo, i anem afegint l'aigua de mica en mica. Va pastar força estona, jo per no escalfar la màquina anava fent reposos de cinc minuts cada deu. Més o menys. Teòricament hauria d'haver deixat llevant tota la nit, però per les coques sé que amb tres hores ja han doblat el seu tamany, llavors vaig fer-ne dos trossos grans.
A punt per estendre, omplir de llar...i més llard i caragolar. Deixar reposar sobre el marbre de la cuina... i quan no s'encongeixen, caragolar.

 Les vaig deixar un altre cop per que acabessin de llevar i al forn. A 200º uns 15 minuts

Preparada per anar al forn!

Mirant si i havia posat prou llard... vaja, fent forat!

La gran, farcida de crema cremada... va durar un trist!



De les dues boles que vaig fer : una va ser  una ensaïmada enorme farcida de crema i la vaig cremar. I de l'altre meitat en van sortir 4 de maques. Menjades tal qual.

Al meu Instagram @padenous, podeu veure un vídeo de la fumerada que vam fer cremant la crema, jejeje

La segona part, cuina macrobiòtica!!

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada