Crema de xirivies...

Fa fred, una cosa calenta per dinar??? Una crema? La veritat és que sempre ve de gust, una cosa sencilla de fer i molt agrïda de menjar, només cal triar l'ingredient i fer-la!

Triar l'ingredient...la xirivia...aquesta crema la vaig apendre a fer quan vivia a Londres de mà del cuiner Gordon Ramsay, bé jo la vaig apendre i les 2000 persones que estavem allà (sevillana!!!! no sé quanta gent hi havia...però molta!!!) La veritat és que fins a les hores la xirivia no la coneixia, doncs jo, fins aleshores no havia fet mai un caldo (tot i que m'encanta, sempre preferexo que me'l facin!!!), i quan compres la safata per fer el caldo sempre ni ha una...donem-li el protagonisme!

Necessitem:

400gr de xirivies
1 ceba petita
1 porro petit
500 ml d'aigua
2 pomes golden petites
Oli sal i pebre al gust

Per decorar

Escalunyes confitades
Xips de xirivia

Posem la ceba i el porro tallats petits amb una mica d'oli al mateix cassó que farem la crema. Deixem que s'estovin durant uns cinc minuts, després i afegim la xirivia pelada i talla a trossos grans, junt amb un pols de sal, i les pomes pelades i sense el cor també tallades a trossos. Ho posem al cassó i ho deixem uns cinc minuts més, després afagirem l'aigua ja calenta i deixarem que bulli tot 20 minuts, i ja està llest! Ho triturem tot amb el turmix i si veiem que ha quedat massa espesa li afegim més aigua, ho tastem de sal i li fem arrencar un bull.

Per les escalunyes caramelitzades, només cal pelar-les i posar-les en una paella a foc lent amb oli i aigua i una mica de mantega, durant 30 minuts anirem afegint aigua i donant-lis la volta. Quan ja estan fetes i agegim sucre i ho deixem 10 minuts més tot i anant remenant. Les treiem de la paella i en el mateix oli i posem les xirivies tallades finetes per a fer el xips, aquest cop però a foc fort, en cinc minuts les tenim dorades i a punt per servir.

Ho posem als vols, un pols de pebre acabada de moldre i les escalunyes i els xips per damunt...te la vas menjant i vas trobant "submarins"...M'encantaria poder explicar-vos el gust d'aquesta crema...però no sé pas com...és sorprenent!
I jo ni hi poso crema de llet...crec que ja surt prou bona sense!!!
Bon profit

14 comentaris

F. Belmonte ha dit...

Així em poso jo ... com una xirivia ...
Boig de content cada vegada que veig alguna de les teves receptes.
Petons.

Teresa ha dit...

L'he de provar! la xirivia només la poso quan faig caldo... igual que el nap. La faré

Margarida ha dit...

Jo la xirivia la compro a granel, mai en safata, perquè així puc triar la que més m'agrada. I la veritat és que només la utilitzo per fer brou, però no me la menjo.
Ara me n'has fet venir ganes de tastar una crema que ha de ser ben bona i sana (jo tampoc acostumo a posar-hi crema de llet). A veure si la faig un dia d'aquests!!!

Miquel ha dit...

con nabo solo si que lo suelo hacer pero con chiribia no, viendo tu receta tendre que probarlo
peto
miquel

Pepin ha dit...

Molt bona aquesta crema. Jo la vaig tastar al restaurant 5 Sentits de Barcelona i em va encantar.
Salut,
pepin

mercè ha dit...

En David Lienas ens la va ensenyar a fer com a salsa d'acompanyament d'un rpylle de cansalada amb cargols. Espectacular!, jo només havia emprat xirivia pel caldo... i tens raó, no es pot descriure... Una abraçada!

Anònim ha dit...

Jo com la Mercè només la poso al caldo... s'haurà de provar!! Segur que queda molt bona!

Cuinetes-Carme ha dit...

Marta,
Que bona aquesta crema!!
Jo la vaig tastar també en una classe d'en Lienes i em va encantar, fins aleshores solament la feia servir pel caldo.
Un petó bonica, ens veiem aviats!!

el taller de cuina ha dit...

La xirivia és l'eterna oblidada, però jo sempre en poso a l'escudella. Aquesta crema amb les escalunyes fa una pinta tremenda!!

starbase ha dit...

Tens raó que la xirivia la infrautilitzem. La veritat és que la recepta m'ha agradat però la forma d'explicar-la m'ha agradat més :D

Una abraçada!

Núria ha dit...

Mira es el que et volia demanar...quin gust te??? la pinta es realment molt bona.
petons

Dolça ha dit...

Quina pena, jo només la faig servir per fer caldo. La propera vegada que trobi xirivies a granel la faré!
PTNTS i fons aviat!!!!
Dolça

Glòria ha dit...

He llegit el comentari de la Mercè i jo també recordo la salsa del David Lienas.

Amb la resta d'ingredients, el sabor de la xirivia queda molt intens o no?. Fins aviat!

Gemma ha dit...

La provaré! M'encanten les cremes de verdures i aquesta la trobo molt original... Com diu la Mercè, la salsa de xirivies també em sembla una idea sensacional.