Brandada de bacallà!

Ja torna a ser dia 20, i sant tornem-hi amb la recepta del Bloc al Plat que ens proposa la Mercè, anem doncs cap al Bloc afortunat: La cuina de la Isabel.
Aquest mes de febrer pensava que no podria participar, doncs tot just ara, estic de vacances, per sort la tecnologia, i la col·laboració de la Glòria, ho han fet possible!

Espero acabar amb aquest post els aperitius que vam fer per la festa d'aniversari del Pol, formava part de la llista, i vaig fer la brandada tal i com explica la Isabel, la diferència de com la faig jo és que no hi poso patata, però la faig amb llet com ella.

Per fer-la necessitem

500 gr de bacallà
2 grans d'all
1 patata petita
50 ml de llet
60 ml d'oli

Per muntar la tartaleta necessitarem:
Tapeneda
CAVIAROLI
i les tartaletes

Daurem els grills d'all en una paella amb oli, fins que estan ben daurats. Colem i reservem l'oli.
Com que els preparatius per a la festa ja feia dies que anaven, no em vaig complicar la vida, i vaig comprar bacallà congelat.
Posem un cassó amb aigua, i quan comença a bullir escaldem el bacallà. Amb compte de no cremar-nos traiem la pell i les espines. Ho posem al got del turmix. En la mateixa aigua que escaldem el bacallà, fem bullir una patata pelada.

Quan la patata està llesta l'afegim al bacallà dins del turmix. Anem triturant afegint oli i llet, de mica en mica i depèn de la textura que necessiteu, més llet o més oli. Posem el resultat dins d'una mànega pastissera.

Muntem les "tartaletes" amb brandada, tapenada i CAVIAROLI



D'una mossegada, nyam!

Bloody Mary!!

Ja aperitius que no han de faltar en una festa, un d'ells ... el coktail de benvinguda, no cal que sigui res elaborat, només cal rebre els convidats amb un refresc, una copa de vi o de cava, o un coktail...

Com que el dia de l'aniversari del Pol érem força gent, el vaig presentar a taula , i prohibit que els menors el tastessin. 

A mi m'encanta el Bloody Mary, i la veritat amb ell m'he emportat les més grans decepcions i els més grans elogis. Decepcions, doncs vas a un lloc i veus que a la carta en tenen i el demanes... fatal!! (més d'un cop!!!) i elogis... quan te'l porten i està tan ben fet... 

Per fer-lo necessitem:

250 ml de suc de tomàquet
120 ml de vodka
Salsa Perrins-Worcesteshire
Tabasco
Pebre negre
Sal d'api
Un raig de suc de llimona

Per decorar , una fulla d'api

Tinc un got mesclador de cocktails, diré més me'l vaig comprar especialment per a fer-los, i és dels autèntics, la meitat d'acer inoxidable i l'altre meitat de vidre, a part de mesclar, amb el gel refreda.

Posar el suc de tomàquet i el vodka dins al got i barrejar, posarem mitja culleradeta de cafè de salsa perrins i de tabasco, una mica de sal d'api, una mica de pebre,  remenar...tastar i corregir... atenció que pots acabar fi si vas tastant!!! En la darrera correcció un raig de llimona!

Servir ben fred i amb una fulla d'api...


Visca el Bloody Mary...

Aquí us poso uns enllaços, doncs el bloody Mary surt en aquest blog!!!


... no cal dir res més...

Pa suau amb cervesa Baridana

Aquesta recepta no fa pas massa que la vaig fer, podeu veure-la aquí, i des de llavors sabia que la tornaria a fer per a la festa d'aniversari del Pol. I la veritat és que èxit assegurat.
Vaig aprofitar la darrera setmana de gener per fer-los, i els vaig congelar un cop ja cuits, no sabia ben bé com quedarien... però cap problema!!!

Per fer-la, ja li tenia reservada la cervesa que faria servir, una cervesa de blat BARIDANA, una cervesa artesana d'alta muntanya, amb la peculiaritat que està feta d'avet de la serra del Cadí. Aquesta recepta li devia a la Montse, doncs el passat 30 de Maig 2015 ens va convidar a una trobada blocaire a la Cerdanya, la seva terra d'adopció i per ella, per com és i per que és una gran persona. També a en  Michel Baylocq que desenvolupa la seva feina a Martinet i aquell dia vam tenir el plaer d'escoltar-lo explicant tot el que fa i per què ho fa. En Michel ens va obsequiar amb una Crema D'avet i la cervesa Baridana que ara li faig l'entrada. Montse i Michel , moltes gràcies per tot.

A més a més la Sandra també em va fer canviar els plans, doncs les hamburgueses de tonyina no estaven incloses en el menú. Les frikadelen  eren dins del menú, però com que érem 25 persones, no tenia temps de fer els pans d'en Jordà. Al veure els seus vaig pensar en adaptar la recepta del Forn Sistaré afegint tinta de sèpia, et voilà!!

Per fer-los la recepta la teniu aquí, he substituit la cervesa per la BARIDANA
De la massa resultant n'he fet dues parts, una normal i l'altre li he posat 4 sobrets de tinta de sèpia, aquesta darrera a trigat una mica més en agafar consistència, quedant perfectes.









Per decorar els pans sèsam i rosella.

Per fer les hamburgueses de tonyina calen dues coses:

Un tall de tonyina maco (el meu 1kg)
I després, un bon ganivet.

Amb el ganivet tallem la tonyina a trossos petits, jo he preferit no triturar-la.
Un cop tallada a trossos petits, la posem dins d'un bol. Juntament amb dues cullerades de soja, una mica de sal i una mica de pebre al gust. Ho remenem bé! Afegim un rovell d'ou, i amb les mans ho acabem de remenar. Deixem reposar 1 hora a la nevera.

Passada l'hora, ja podem donar forma a les hamburgueses.
A una paella, amb l'oli ben calent les fregim. Com que no l'havia congelat, l'he cuit ben  cuita.

Muntem els panets:

1. Els de sèpia amb una cullerada de maionesa i unes fulles de rúcula.



2. Els normals amb una cullerada generosa de mostassa de Dijou a l'antiga i la Frikadelen.


Coca de xocolata!!!

Enguany el Pol deix l'escola bressol, El Sonall, als 4 mesos entrava, un esquitx que sempre li penjava el moc, llavors era el més petit i tots els nens el coneixien. Dijous passat va fer 3 anys, i ens va tocar l'esmorzar. L'any passat les magdalenes enguany coca, i els dos cops de xocolata. 
L'any passat em va ajudar, enguany ho va dir que m'ajudaria, però quan ho havia de fer, no em podia ajudar que estava jugant. Jajajaja com canvien!!

Per fer dues coques necessitem:

500 gr de farina de força (W550)
10 gr de sal
3 ous
100 gr de mantega freda de la nevera
120 gr d'aigua
40 gr de llevat fresc
Ratlladures de taronja i llimona
150 gr de "pepites de xocolata"

1 ou batut per pintar les coques

Del llibre de "Brioixeria" d'en Xavier Barriga

La farina, òbviament del Forn Sitaré, gràcies de nou nois!!!

Mentre la massa de galeta reposava a la nevera, em vaig posar amb la coca.

Robot de cuina, accessori de ganxo, posem tots els ingredients menys la mantega i el llevat. Per al llevat, reservem 20 gr per desfer-lo.
Quan estan tots els ingredients amassats és hora de posar la mantega. La tallem en trossos petits i els anem afegint de mica en mica. Amassem bé, aturem el robot uns deu minuts i tornem a afegir més mantega, repòs de la massa, ho fem un altre cop. Així procurem que la massa no s'escalfi i recorda que la mantega ha d'estar freda de la nevera.

Deixem reposar 10 minuts, hora d'afegir el llevat amb la mica d'aigua que l'hem desfet. Aquest moment és una mica crític, doncs penses i per què??? amb el bé que estava quedant. PACIÈNCIA. S'acabarà integrant tot, fem que la màquina funcioni deu minuts i després un repòs de 10 minuts, un altre cop, i un altre...el resultat és una massa elàstica i tova, d'una textura genial. 
Ja està a punt per al primer llevat.
Fem una bola, i la deixem dins d'un bol untat amb oli, el tapem amb plàstic transparent si reposa a la nevera, o amb un drap de cotó si reposa en un lloc sense corrents d'aire. Durant una mitja hora o una hora.
El resultat és aquest:


Moment de separar la massa en les porcions que vulguem en funció del que volem fer. Jo volia fer dues coques, doncs dues boles. Vaig posar "pepites" de xocolata (de 52%). Començarà el segon llevat.



Jo les he deixat una hora tapades amb drap de cotó, el resultat aquest:


Moment d'estirar la massa amb la forma  desitjada. La pintem amb un ou batut amb un pèl de sal. I deixem reposar fins que dobli el seu tamany, una horeta més.

Preparada pel darrer llevat.
 Tornem a pintar amb suavitat, per que no es desinflin, una mica de sucre per sobre i...  al forn!!!

El tindrem pre-escalfat a 210º durant 15 minuts, quan comenci a agafar el color torrat, les podem treure. Els hi donem un cop amb el mànec del ganivet, segons el X.Barriga per treure el vapor d'aigua evitant que es desinflin i baixin. I de fet és cert.


 
No l'hem pogut tastar, però l'olor de brioix que feia tota la casa... fantàstica!!!

Carpaccio de gambes amb Oli de Finca i caviar d'eriçó de mar

Aquest havia de ser un entrant de l'àpat de Nadal, però no va ser així... Doncs el dia de Nadal estava recuperant-me d'una gastroenteritis que em va fa perdre el sentit el dia abans... una trenca rotlle en majúscules! Espero que a casa meva m'ho hagin perdonat, ja els compensaré ben aviat!

La recepta és molt senzilla, ara bé, un pèl cara, doncs entre el preu de les gambes fresques, i el preu de la llauna de caviar d'eriçó (12,40€)... Però el resultat s'ho val!

 Per sort l'oli, va ser un obsequi de la darrera trobada organitzada per la Glòria, Oleum Flumen amb el seu Oli de finca hi havia de ser!

El mise en place del plat...




Comprem gambes fresques, les pelem (amb les peles podrem fer una reducció ideal per servir sobre un pastís de peix, recepta que tinc pendent de publicar...) partim la carn de la gamba per la meitat, haurem tret el fil prèviament. Les posem repartides sobre un paper d'anar al forn, posem un altre paper al damunt i col·loquem un pes (per exemple la fusta de talla) i amb un corró anem aixafant de mica en mica, fins arribar a un gruix de 2 mm. 
És hora de congelar, per evitar els anisakis, ideal d'un dia per l'altre.

Obrim la llauna de l'eriço de mar, el posem en un pot, i anem posant oli de mica en mica. El gust de l'eriço de mar és molt fort, però el de l'oli també, hem d'arribar a obtindre el punt d'equilibri...1a millor manera, anar provant. 

Cinc minuts abans de servir traiem les gambes del congelador.
Agafem un plat i amb compte separem les dues parts de paper de forn. Escampem l'oli d'eriçó de mar per sobre i llest.



Carpaccio de gamba amb Oli, Oleum Flumen, i caviar d'eriçó de mar!!!