Mandonguilles amb escamarlans petits!

Com es posen els preus de TOT per les Festes, no???? O compres abans, o després dels Nadals... si no acabes pagant les ganes!!!

En previsió del que menjaríem aquestes festes, vam comprar uns escamarlans frescos i els vam congelar, seguint les indicacions de la Pili, la peixatera!!! En una carmanyola amb aigua!!! Em va saber com a greu i tot congelar-los, alguns encara tenien els ous...

La veritat és que aquests escamarlans es podien menjar de qualsevol manera. Sorpresa la meva quan als descongelar-los estaven igual que el primer dia. Tenia unes restes d'un brou de peix... d'escamarlans no masses, em faltava alguna cosa...mandonguilles...

Necessitarem

Escamarlans 

Carn picada de porc i de vedella 

Pa ratllat

2 ous

ceba

porro

tomàquet madur ratllat (sense pell)

gra d'all

Pinyons 

ametlles torrades

Carn de nyora

Vi ranci

Sal, sucre, pebre

I un bon oli d'oliva




Farem les mandonguilles, meitat carn de vedella i meitat de porc, batem un ou i l'afegim, pa ratllat, sal i pebre (jo no hi poso ni all ni julivert, no m'agrada). Quan estan fetes, les passem per pa ratllat, ou batut i pa ratllat. Doble arrebossat. En una cassola un pèl fonda posem oli, i les sofregim, que agafin color. Quan ja estan les retirem.

Netegem la cassola, afegim més oli i sofregim els escamarlans, retirem.

Ara podem començar el plat amb un bon sofregit, un porro i una ceba grans, un gra d'all, un bon oli d'oliva, i un pols de sal...deixar que es faci, a foc lent, quan comença a agafar color...un bon raig de vi ranci. El vi ranci que tenim a casa és per casualitat, un diumenge vam anar a visitar la Cartoixa de Sta. Maria d'Escaladei, amb l'excusa, una aturada a Escaladei a comprar vermut (del casolà!!) tres garrafes de 2 litres!! Sorpresa la nostra quan vam arribar a casa doncs una garrafa tenia un color més clar: Què era allò? allò a acabat als nostres rostits...vi ranci!!! i algú es va quedar sense vermut!!!). Afegirem també un tomàquet madur ratllat, un pols de sucre i una miqueta mes de vi ranci, que es vagi fent

Quan està fet, afegim les "sobres" del brou de peix (sinó és , no cal) i deixem deu minuts que les cebes agafin gust. Vaig optar per triturar-ho. Posar-ho dins el turmix i deixar-ho ben fi.

A la cassola, posarem les mandonguilles, i el sofregit triturat, afegir la picada (pinyons, ametlles torrades, carn de nyora...tot picat al morter). Deixar-ho deu minuts. 

Posar els escamarlans per sobre, cinc minuts més i llest. 

Un plat d'"aprofitament" ben bo


5 comentaris

  1. y tanto Marta es un plato de lujo total y bien bueno
    peto

    ResponElimina
  2. Deliciós!!!! Un molt bona combinació!!! Queda apuntat per un dinar familiar o sopar amb amics...d'aquells que has de quedar molt bé.
    Petons, Marta!!!
    Olga

    ResponElimina
  3. Una recepta clàssica molt encertada i que sempre ve de gust.
    Petons.

    ResponElimina