Galetes de Mantega!!!

Avui, pocs minuts després de les 11 de la nit, naixia el Pol... Ha fet un any!!! 

Com ha canviat des de llavors... Poqueta cosa, va pesar 3,300 gr., sortíem de l'hospital amb 3 Kg i sense el manual d'instruccions...crec que no ho hem fet malament...és una carrera que aprens sense estudiar... Avui ja fa 10 kg, comença a parlar, encara no camina i està genial!!!

Galeta és la seva paraula preferida, així com les galetes!!! I a l'escola bressol avui, hem portat galetes!

Els hi he fet unes galetes sense ou (mai ha passat res, però hem va agafar allò...ja agafen de tot allà només faltava que els hi passes una salmonel·la...ui...no, no,no....)

Amb 350 gr. de farina, 250gr de mantega, 125 gr. de sucre glaç i dues cullerades de cafè de llet, les he fet!!!

En un bol gran hi posem la mantega freda i tallada a daus, i el sucre... Amassar a mà, i després anar afegint la farina tamitzada a poc a poc, al final les cullerades de cafè de llet. Queda una massa perfecte!!!

Agafem un paper de forn, la meitat de la massa i cobrim amb un altre paper de forn. Passem el corró fins que tinguin un gruix d'uns 2 cm. Fem el mateix amb l'altra meitat. I els deixem reposar a la nevera un parell d'hores. 

Passat el temps, traiem una capa de paper de forn i amb el tallador escollit, fem les galetes. Les posarem a la safata del forn i courem uns 25 minuts a 160º (el forn ja l'havíem pre-escalfat).

Quan les traiem del forn dibuixem els ulls i la boca, encara estan toves!!!

Les deixem reposar sobre una reixa.

I quan estan fredes ja es poden menjar!!!

La veritat, han quedat boníssimes!!!

La recepta està treta del llibre " EL RINCÓN DE BEA", com sempre...versionada!!!



Moltes felicitats Pol!!!!!!



Mandonguilles amb escamarlans petits!

Com es posen els preus de TOT per les Festes, no???? O compres abans, o després dels Nadals... si no acabes pagant les ganes!!!

En previsió del que menjaríem aquestes festes, vam comprar uns escamarlans frescos i els vam congelar, seguint les indicacions de la Pili, la peixatera!!! En una carmanyola amb aigua!!! Em va saber com a greu i tot congelar-los, alguns encara tenien els ous...

La veritat és que aquests escamarlans es podien menjar de qualsevol manera. Sorpresa la meva quan als descongelar-los estaven igual que el primer dia. Tenia unes restes d'un brou de peix... d'escamarlans no masses, em faltava alguna cosa...mandonguilles...

Necessitarem

Escamarlans 

Carn picada de porc i de vedella 

Pa ratllat

2 ous

ceba

porro

tomàquet madur ratllat (sense pell)

gra d'all

Pinyons 

ametlles torrades

Carn de nyora

Vi ranci

Sal, sucre, pebre

I un bon oli d'oliva




Farem les mandonguilles, meitat carn de vedella i meitat de porc, batem un ou i l'afegim, pa ratllat, sal i pebre (jo no hi poso ni all ni julivert, no m'agrada). Quan estan fetes, les passem per pa ratllat, ou batut i pa ratllat. Doble arrebossat. En una cassola un pèl fonda posem oli, i les sofregim, que agafin color. Quan ja estan les retirem.

Netegem la cassola, afegim més oli i sofregim els escamarlans, retirem.

Ara podem començar el plat amb un bon sofregit, un porro i una ceba grans, un gra d'all, un bon oli d'oliva, i un pols de sal...deixar que es faci, a foc lent, quan comença a agafar color...un bon raig de vi ranci. El vi ranci que tenim a casa és per casualitat, un diumenge vam anar a visitar la Cartoixa de Sta. Maria d'Escaladei, amb l'excusa, una aturada a Escaladei a comprar vermut (del casolà!!) tres garrafes de 2 litres!! Sorpresa la nostra quan vam arribar a casa doncs una garrafa tenia un color més clar: Què era allò? allò a acabat als nostres rostits...vi ranci!!! i algú es va quedar sense vermut!!!). Afegirem també un tomàquet madur ratllat, un pols de sucre i una miqueta mes de vi ranci, que es vagi fent

Quan està fet, afegim les "sobres" del brou de peix (sinó és , no cal) i deixem deu minuts que les cebes agafin gust. Vaig optar per triturar-ho. Posar-ho dins el turmix i deixar-ho ben fi.

A la cassola, posarem les mandonguilles, i el sofregit triturat, afegir la picada (pinyons, ametlles torrades, carn de nyora...tot picat al morter). Deixar-ho deu minuts. 

Posar els escamarlans per sobre, cinc minuts més i llest. 

Un plat d'"aprofitament" ben bo


Tortell de Reis!!!

Cinc segons per a mi... com em costa posar-m'hi, i la veritat és que no sé com ho he de fer...primer reclamant cinc segons...cinc segons per posar en ordre les fotos, de menjar poques, cuinar cuino però quan ens ho hem menjat penso, merda, no he fet foto!!! 

Cinc segons per posar en ordre els correus, els papers, els armaris, el blog...!!! Inclús per a fer la llista dels nous propòsits de l'any nou...jejeje cinc segons!!!

I cinc segons per a reflexionar... Per fi s'han acabat els Nadals...tot i que han estat uns Nadals enrarits!!! Són moments per estar en família, i aquest any, eren els primers Nadals del Pol...malauradament l'avi Sebastià ens ha deixat...i aquestes festes ens han costat molt...

Les hem celebrat, tot i el buit... a ell li hauria agradat!!! 

No sé perquè hem toca a mi fer el tortell de Reis...i enguany també! Podia fer la recepta de l¡any passat, o una de nova!!! Amb el llibre d'en Xavier Barriga "BRIOIXERIA" a les mans...a fer la primera recepta d'ell... El TORTELL DE REIS

Comprar el pack pel tortell:



Per la recepta: 


500 gr de farina de força
10 gr de sal

150 gr d'ou (tres ous)

100 gr de mantega

120-130 ml d'aigua

40 gr de llevat fresc

ratlladures de 1/2 llimona

Massapà

1 ou per a pintar el tortell

Sucre per escampar

La recepta original pot portar pasta de brioix fermentada, era opcional, i jo no en vaig posar!!!!

En un bol posar tots els ingredients menys la mantega i el llevat. L'aigua l'anem afegint de mica en mica i en reservem un pèl per a dissoldre el llevat fresc.

Amb les varetes elèctriques, i l'accessori del ganxo, ho anem amassant. És un procés llarg, el llibre ho diu, però la veritat és que és molt llarg, doncs la massa ha de passar de dura a tova, i fins al final no incorporem la mantega, freda de la nevera i tallada a daus petits, de mica en mica, esperant que s'hagi barrejat bé per poder posar-ne més. I quan sembla que ja has acabat, el llevat dissolt amb aigua, torna a amassar. 

Un cop feta, quan ja no s'enganxa a les parets del bol, la separem (millor si es pesa, jo no ho vaig fer, i potser n'hagués fet tres, en lloc de dos!). En el meu cas, vaig separar les dues parts en bols, untats amb oli i tapats amb paper de plàstic transparent i a la nevera 30 minuts.

Per altra banda el massapà que ja tenia fet del dia abans: 
200 gr de sucre llustre
200 gr d'ametlla mòlta

i la clara de dos ous

Ho barregem amb les mans. Ha de quedar una pasta tova però manejable.

Amb un corró fem un rectangle, posem la meitat del massapà en una banda i enrotllem. Ajuntem les puntes. El posem ja damunt del paper de forn sobre la safata del forn. Pintem amb ou, i jo vaig posar les fruites confitades, potser m'hauria hagut d'esperar que acabés de fermentar. A reposar en un lloc sense corrent d'aires i no massa fred (dins del forn parat!). Quan hagi doblat el seu volum, sucre llustre per damunt i... 

Escalfem el forn a 190º i enfornem!!! uns 20 minuts.

I quan ja està llest, enfornem l'altre, uns minuts menys!!!



El moment del tall:



Tinc més receptes de Tortell de Reis... L'any que bé em torna a tocar!!! Serà per què em va tocar el Rei???

Els meus millors desitjos per aquest any nou!


Un petó dolç